Van der Mey

Van der Mey, 70 jaar vleeshistorie in boekwerk samengevat.

SASSENHEIM.

Het was wijlen Leen van der Meij met zijn vrouw Aagt die in 1947 in de Sassenheimse Hoofdstraat een slagerij begonnen. Ter gelegenheid van 70 jaar Van der Mey in het vlees, verscheen vorige week donderdag als eerbetoon aan Leen en ter nagedachtenis aan zijn honderdste geboortedag het lijvige familieboek ‘Ontstaan vanuit het niets’.

Tijdens een bijeenkomst bij het Van der Valk Hotel Sassenheim-Leiden ontving initiatief nemer Theo van der Meij uit handen van Jan van der Meij, enige zoon van wijlen Leen en Aagt én huidig mededirectielid van de Sassenheimse Vleesbedrijven BV het eerste exemplaar.
Het tweede exemplaar was voor Sassenheimse schrijfster en journaliste Ingrid Langeveld die het boekschreef. Mede directielid Frans van de Mey van de JG van der Mey Group BV reikte haar het boek werk aan.
Kort na de publicatie van haar boek over Boerderijen in Sassenheim en hun bestaan in november 2013 over boerden en deed Theo van der Meij de schrijfster een verzoek. “Lijkt het jou leuk om de historie van ons familie vanaf het prille begin tot en met nu vast te leggen in een boek?” Hij kreeg van Langeveld een volmondig ’ja’ te horen. “Voor was dat een geweldig voorrecht. Bedenktijd had ik niet nodig. Dit is een prachtig project”, herinnert Langeveld zich.
Van der Mey is in Sassenheim en ver daar buiten een begrip. De eerste generatie vestigde zich anno 1880 op ‘De Oude Hortus en startte omstreeks 1892 met noodslachting en handel in vlees. Tot in detail en met humor en diverse anekdotes van betrokkenen vertelt het boek het verhaal van de kiem, de overgang van generatie op generatie en de groei van het vleeshandeltje tot hetgeen het nu is: een succesvolle, solide en professionele partner in de vleesverwerkende industriële sector.
Het schrijven en samenstellen vergde de ervaren auteur meer dan drie jaar. ‘Onderzoeken bij verschillende historische verenigingen, Erfgoed Leiden en Omstreken, gemeentelijke archieven, bedrijfsarchieven en talloze gesprekken met directieleden, huidige en oudwerknemers       en familieleden leverden waardevolle informatie op.
Dankzij de medewerking van velen kwam uiteindelijk het 252pagina’s tellende en rijkelijk met nostalgische foto’s geïllustreerde boek tot stand”, aldus Langeveld “Soms kampte ik met flinke tegenslag en wist ik het even niet meer. Maar ik heb nooit overwogen de handdoek te werpen. Menigeen zal versteld wat zich in die 70 jaar in het vlees binnen het familiebedrijf heeft afgespeeld.”
Belangstellenden voor het boek kunnen zich wenden tot de directies van de J.G. van der Mey Group BV en de Sassenheimse Vleesbedrijven BV of de auteur. De kosten van het boek zijn 25 euro.

Op initiatief van Theo van der Meij (rechts) met links zijn echtgenote Miep, maakte schrijfster en journaliste Ingrid Langeveld het lijvige boek “Ontstaan uit het niets”, dat 70 jaar historie beschrijft van 4 generaties Van der Mey’s Vleesbedrijven
(foto: Pr uit Teylinger Nieuwsblad 12-07-2017)

Vorige blad